Quote of the Day:

"Allah always provide us with better things if we keep on trusting Him. Faith and hard work would help.."
-FzaIbrahim

TIME:



Wednesday, December 30, 2009

Sebelum semuanya terlambat..



Cube fikir sejenak. Knape ea.. Bile kite x suke satu benda, org tetap suke. And bile kite suke, org blom tntu suke. Benda same cume situasi je berbeza. Entri kali ni tadhe kena mengena dgn ithu. Just nk soh korg pk je.. Huu..


Now. 1 question.


Pnah tak korg benci kt seseorg atau sesuatu? Jawapan korg aku dh taw. Kompem pnah punye. Huu~. 
Tiade kene mengena lagi. T_T"


Browse idea.


Ok. Here it goes.


Beberape hari yg lepas. Aku balik umah Tokwan aku. Saje nak melawat. Seminggu sekali insyaAllah memang aku akan balik umah die. Yela, kesian die tgl dgn Tok je. Berdua saje. Mesti sunyi. Huu~ Bile masuk je pintu, aku salam Tok. Then jumpe Tokwan, aku salam n senyum kt bliaw. Tibe² je die kate:


"Mase Tokwan hidup ni, jenguk² la. 
Nanti Tokwan dah mati, xpyh dtg da.."


Aku terkedu. Omaigod. Knape bliaw ckp cmthu. Hampir menitik air mate aku. Mgkin sebab die tgh tak bape sihat. Ye, demam sket. Aku mampu senyum, cube nk tunjuk yg aku hepi dpt jmpe die hari tu. Aku terus masuk dapur n bancuh air. Bile dah dok kt ruang tamu utk mkn, die ckp benda yg sama lagi. Aku termenung sjenak. Sayu je hati. Ouh no..


Aku tahu, Tokwan agak kecik hati sebab anak² die semua busy. Jarang dpt balik. Bkn diorg x balik cume bile de kenduri or raya diorg balik la. Biase la en, org bekerja mane leh ske² amik cuti. Yg paling dekat pn just family aku, family pakngah n family maklang je. Tapi mgkin die rndu yg lain tu. Maklum la,badan sakit². Mgkin die sedih yg lain x balik jenguk die mase die x sihat. Huu~


Terkenang pulak arwah Tok aku dulu. Aku sempat jmpe die 4 hari sebelum die meninggal. Sedih sgt mase dpt taw die dh meninggal. 4th October 2002. Yeah.. Aku x penah lupe tarikh tu. Aku slalu igt tiap gerak geri die kt umah tu - SAMPAI SEKARANG aku aggp die masih ade kt situ. Aku rndu Tok..
Petang tu, aku baru balik dari skola. Kat umah tadhe sape² pn. Tibe² tepon bunyi. Aku agkat, abah yg tepon. Aku tanye knape. Tapi abah soh siap cepat. Kang die nk amik aku kt umah.


"Kite nk balik kg."
"Nape?"
"Tok.. Dah tadhe.."
"..."


Aku terdiam n just ckp ok kt abah. Lepas letak je tepon, aku dok diam kt tepi tepon smbil air mate mngalir. Tibe² je aku jerit sorg². Tak dpt trime kenyataan. Baru aku sedar yg aku sgt sygkn arwah Tok. Aku tak tahu knape aku rase nyesal tp aku btol² terkilan sbb x dpt jmpe arwah sblom die meninggal. Hari yg sama aku igt nk g jmpe die kt wad sblom g skola tapi rase cm byk lagi masa aku nk jmpe die. Mgkin balik skola nnt. Tapi.. Knape la aku x g jmpe je die tghari tu. Knape? Knape?


Berbalik kpd crite Tokwan aku tadi. Kalo bley, aku btol² tamo bende yg same jadik lagi. Buat aku btol² sedih. Tibe² aku ternmpk senyuman arwah Tok dlm fikiran aku skrg. Ya Allah. Kalo la aku dpt jmpe die lagi.
Ok,dah. Air mate pn da minitis ni. Mgkin aku patut benti cerita ttg ithu.


Aku baru terfikir. Mgkin sbb tu la bila aku da mule syg pade org, aku susah sgt nk melepaskn. Aku akn cube syg sepenuh hati. Pada aku, ithu cara yg paling baik supaya org tu tahu yg kita sayang pd die. Tapi aku salah. Bila kite terlalu sygkn org, kite sndri yg akan sakit. Sebab? Bila kita terlampau syg, kita sebenarnya merimaskn org. Bkn kate tiap gerak geri die kita nk tahu tapi tah la.. mungkin ia terlalu merimaskn. Kemudian, skg ni lain pula. Bila aku cuba yg terbaik and rase mcm x dihargai, aku jadi neutral. You know, jadi manusia tak berperasaan towards that particular person. Bkn btol² tak berperasaan cuma.. Haiz.


Aku de gak terbaca, kalo kita syg kn org jgn 100%. Kelak kalo dilukai, sakitnya pun 100%. Ouch! Sakit tahu? Sejak yg mula² aku btol² 'sakit' tu, aku dah mule takut nk syg org 100%. Aku pnah jugak bincangkn hal ni dgn mak. She agreed. Kemudian mak pesan, pndai² la jage diri bile dah syg org. Huu.. Ye. Aku akan igt tu slalu. InsyaAllah.


Sejak kisah Tok tu terjadi kt aku, aku tak yakin lagi yg aku leh syg org dgn care yang aku nak. Bile aku tanak, org nk sgt. Tapi.. Bila aku da serius, org x serius. Bila aku btol² yakin yg aku dh jmpe org yg btol, menyimpang jadi lain plak. i just don't have the luck eh? Tape lah. My lecturer ckp:


"Long way to go.. The time will come.."


Well thnx. I'll put my faith on that as well.


Nota kaki ayam:
Hargai org yg ade kt sekeliling kita sebelum semuanya dah terlambat.
Tunjuk yg kite btol² amik berat sebelum kita menyesal. Fullstop.