Quote of the Day:

"Allah always provide us with better things if we keep on trusting Him. Faith and hard work would help.."
-FzaIbrahim

TIME:



Thursday, December 17, 2009

Sawasdee ka! Ngee..



I'm back! 
Been busy lately. It has been 4 days since i updated the last entry.
Ok,sikalang maw tuka mod Bahasa Melayu lak. Ngeee..


Kemane saye iney telah menghilang selame 4 hari ini? Huu.. Ok². Sabtu pagi b'ciap² dlm pkol 8am cmthu. Dah ciap suma,nek kete. We're going to Thailand for vacation. At last. Setelah sekian lama. Hehe. Sudah lame tidak ke sane. If i'm not mistaken, our last visit was 3 years ago. Huu.. This time xmcm slalu la. Just mrayap + jln² cari mkn. Haha. Ithu matlamat sebenarnye ke sane. Hihahiha~




Tadaaa! Ini due budak mereng maw g jual spek kt Thai. Isk isk~
*sile abaikn mreka.*



12hb Disember 2009 [Sabtu]:


So 1st day. Before masuk, g buat insurans kete n tuka duit. Ceh! Matawang Malaysia dh tron skg ni. Dulu RM1 = 10 baht. Now, RM1 = 9.67 baht. Isk isk. Then tros masuk border. Skg ni sudah different lah di border sane. I mean, kt imegresen Thai. Diorg mntk rm1 seyh bile kite mntk die cop border-pass and rm2 utk passport. Peh! Rasuah tol. Padahal xpayah pn spatutnye. Huu.. Kitorg msk through Bkt Kayu Hitam. 
Pas msuk border Sadao, kitorg carik mkn dulu. LAPAR! Grr.. Then tros head to Haadyai and check-in hotel. Pas tarok suma beg, cube teka pe aku buat?? Tdo! Hahaha! Letey la. Then pas sejam cmthu, tros kuar smule n start mrayap. Ok. 



Then kuar mrayap. Kemane ye? Hurm.. Just jln area tu je dulu. Since kitorg duduk kt tgh bandar Haadyai tu, senang gk la nk mrayap. Just tgk² tmpt yg berdekatan je la dulu. Kalo korg blom de experience dtg cni n tingin nk dtg, just hati² la ye mase jln tu. Bkn de peragut or perompak. Cume bagi yg Islam, hati² mase jln² coz anjing de mrate. Walopn anjing² tu suma 'manje', tapi hati² la jugak. Takut tersntuh lak. Kang jenuh nk g samak. Huhu~ 



Jeng jeng! Atas meja pn ade. Comel pule. Hoho~
*Naseb bek taley sentuh. Haha!*


The same goes bile jln² kt tmpt mknan la. Khinzir dijual secare terbuka. Jgn slh bli mknan lak kang. huhu. Ithu je la nasihat aku. Bile² dah jenjln tu terperasan la plak CD 'manusia tiade baju' dijual scare berleluasa. Whoah! Bkn maen lagi mereka. Tatawu nk kate pe. Kalo kt negara kite, mmg da kena dh. Mmg byk gile. Huu~ And make sure kalo korg jenis yg suke berjalan, better bwk kasut yg sedap dipakai. *bkn kasot yg sedap dimkn ye. haha!*. Kt cni tmpt² target tourist dekat² gk la. So that's y korg mungkin akan byk berjalan kaki. Tu pn kalo nk jalan la. Pas dah mrayap kejap, balik n rehat. Then pas mandi + smyg, tros je g kuar semule.



De la tmpat ni. Mcm lebey kurang pasor mlm la. Tapi sgt besar. Sgt² ramai manusia kt sane. Siyesly. Since mlm tu pn mlm minggu, mgkin sbb tu la. Part yg paling best skali, ramai teenagers yg jual. Susah la nk jmpe teen yg just saje² lepak kt sini sane mcm yg kite slalu tgk kt negara kite ni. Diorg more into business. Asal ley jual, suma diorg maw jual. Sonok lak tgk. Diorg berniaga dgn kwn² je. Nice.. :)



Aku tertarik lak ngan mende ni. Kalo bli, dpt kaler sndri tabung tu.
*haha. mcm kekanak riang pule aku iney!*


Not much la aku bli kt sane sbb 930pm abah soh g kt kete. Nk g tmpt len lak. Maw carik mknan pule. Pas dah smpai kete, kitorg balik hotel. Just nk parking kete. Then kuar jalan kaki lak to the place nearby. De satu tmpt ni lebey kurang mcm Petaling Street pn de. Mcm Chowkit pn de. Hoho. Tourist sgt ramai kt situ. Mostly Malaysian lah. Tapi suma buat hal masing² je. Huu~ *layankn saje..*. 






Ramai kn?
*sorie kualiti gmbo kurang memuaskn. Masalah teknikal. Huu~*



Since kedai mkn byk yg da ttp, kitorg just grab pulut ayam faveret aku je la ithu mlm. All time fav saye lah! Hehe. 



Pulut ayam! Grr.. I'm looking for this each time i had my visit to Thailand.
*sedap!! Ngee..~*



Pas da puas mrayap kt area tu, tros balik bilek. Pas mandi, tros aku mandi then pastinye bantai tdo. Haha! The day ended.



13hb Disember 2009 [Ahad]:


2nd day pule. Awal² lagi dh ciap². Tadhe la awal sgt. Dlm pkol 830am cmtu la. Then tros gerak kuar g paso die. Dah mcm paso kt klantan yg beso tu pn ade gak. Paso siti khadijah ek? Tapi x la besar sgt yg ni. Still, rmai gile org. huhuhu.. Dlm paso ni hampir² aku tersentuh 'manja' pale khinzir. Cit! Naseb bek adik aku tnjuk, kalo x, dah kene ready la air tanah sama air mutlak. Hohoho~



Ni saje amik. Saye kn pejalan kaki.
*suka hati sayelah maw amik. haha!*


Balik dri paso, jalan straight ke bilek. Mak smpat lagi maw g urut kaki bliaw. Quite ok la arge. RM25 utk sejam. Ok la tu en? Aku mls lah. Kompem sakit. Huu~. So aku ngan adik aku g balik bilek n pack suma. Maw check-out. Dah slesai check-out, tros g mrayap tmpat lain. 


Dari Haadyai, tros g Padang Besar. Supposedly nk ajak abah g Songkhla. Pantai die cmbest gk la. Yg de mermaid besar tu. Then kt tepi tu de kucing besau giler mcm kt Sarawak tu. Tepi die de tikus comey. Ngee.. Tapi abah tamaw g. Abah ckp area tu mcm blom selamat sgt. Ok, sebelum kne tembak, bek la g tmpat lain je. Kat Padang Besar tu tadhe pe sgt. Kalo kt bahagian Perlis de mcm paso minggu tu en? Kt blah Thai punye de cm kedai² je. Org pn x ramai sgt dah. Byk org ske msuk dari Sadao skang ni. Huu~



Kejap je kt Padang Besar, kitorg balik ke Sadao semule. Tmpat mule² masuk. Igt en? Huu~ Kat cni, just jln² lagi. Mkn² then tgk² tmpat die je la. Peh! Anjing byk juge lah. Sntiase alert saje lah. Huu.. Mase jln² tu, byk gile kete maw kuar ke Malaysia semula. Siyesly panjang gile diorg brator nk kuar. Aku senyum je la. Hohoho. 






Lihat! taley bla tol kn? Huuu..



Ini pule pndangan blkg. Isk isk~


Kat cni xbli pape pn. Just tgk² je coz barang² yg jual kt cni same je mcm kt tmpat kite. Arge pn lebey kurang je. Mls ah nk beratkn bonnet kete. Bek bli kt tmpat kite je. Aha.


Da slesai suma, tros je g mam then get ready maw kuar dri Thai. Supposedly nk dok 3 hari tapi dah tatawu nk g mne. Thai kan tgh xbape slamat sket blah dlm² tu. Dats y xbrani nk masuk dlm². Kalo x, mmg lagi mrate maw g. Tu yg xjadik 3hari. Huu~. Ciap je suma,tros je masuk kete and kuar dri Thai. Hihuhihu~


Tamat la hari ithu. Dah smpai umah tros bantai tdo. Siyes letey amat.


14th Disember 2009 [Isnin]:


Pagi² lagi dah ketung ketang kt pintu bilik aku. Abah sudah pn bising. Waduh! Baru je igt nk bantai tdo lame sket. Aku bkk la pintu then nmpk abah b'diri depan aku.


"Ciap skg.."
"Nk g mane lak hari ni?"
"Ciap je la.."


Hurm.. Layankn saje. Dah ciap suma, tros masuk kete. Pas tanye abah, bliaw ckp cmbest je..


"Kite nk g Thailand lagi. Masuk dri tmpat bese lak.."


Hahahaha! Apekah.. Tape², layan.. This time kitorg masuk through Grik, Perak lak. Hihahiha~ Pas lepas Border, singgah tax free punye tmpat jap. Ade manusia nk buang 'air' lak. Haha.



So i got myself THIS! haha. 
*Tax free la sgt. Apekah..*


Smpai² je trus carik tmpat mkn yg wajib g bile dtg Thai. Kt Betong tu de 1 tmpat mkn mmg sedap gile. Order je lah ape² pn, mmg kompem sedap. Arge pn biase je. Tu yg tiap kali dtg, mesti carik jugak ithu kedai. Huu.. Then parents aku maw g urut kaki. Mak aku ni tamak pule. Haha. Sejam la tggu diorg urut je. Nak mrayap sndrik dgn adik² ni cm mls lak. Better tggu je diorg. Nasib baik jugak la ade newspaper The Star utk hari tu punye dlm kedai tu. Mane diorg dpt tah tp ok la jugak. Etliz aku x mati bosan menunggu. Haha.


Pas tu, tros mrayap lagi je lah. Pusing² then pulang. Tragik kn? Haha. 2nd visit tu tujuan sbnarnye mmg utk mkn je. Sbb mase kt Haadyai kitorg xjmpe kedai yg sedap mcm kt Betong ni. Sbb tu la dtg balik. Haish.. Layan kn saje. Family aku mmg begini. Aneh² saje yg dilakukan. Well, thats it. End of vacation.


Mggu ni lak? Plan aku maw ke Melaka pule. Maw ke rumah nenek. Hehe. Rndu kt nenek. Sbnarnye Isnin depan mak nk g umrah. Dgn nenek n maksu. So ni cm nk antar die la. Isnin tu x dpt la nk antar Mak g KLIA coz abah keje. Lagipun dri Melaka mmg de kenderaan yg antar g KLIA. Ok then. Dpt antar g Melaka pn jadik la en. Antar jugak. Huu.


So thats it. Sebuah entry yg panjang lagi. Hahaha.


Nota kaki ayam:
 Aku terpakse re-type entry yg pnjang gile ni gara² tadhe back-up tadik. Huuu.. Supposedly aku publish ini entry ptg tadik. Byk pule halangan. Last² 1230am bru bley publish. Haiz.