Quote of the Day:

"Allah always provide us with better things if we keep on trusting Him. Faith and hard work would help.."
-FzaIbrahim

TIME:



Tuesday, November 03, 2009

Mulekan hidup baru.. :)


Camne nk mule kn idop baru? idop yg skg ni da x best ke? bkn cmthu.. bru kejap ni aku browse² blog org lain. woah.. sgt byk di luar sane org menulis blog. byk nye info, byknye pengalaman. tak sangke pulak cikgu pn rmai yg b'blog. sgt nice lah ithu. :)
Mmg btol, kdg² kite slalu igt kite sorg je yg rse lonely, kite sorg je yg rase sedey. byk lagi org yg senasib dgn kite.

ye.. aku rase ni la hidup bru aku. alam maya! aku bkn bru dlm bidang alam maya ni. sejak umur aku 12-13 tahun lagi aku dh mule. mcm² jenis org dh aku jumpe. even, dri alam maya pn aku pnah syg kn org. kadang² t'fikir juge, logik ke? ye! mmg logik sbnarnye..
Bile pk² balik, b'kwn dgn org di alam maya ni lebih selesa dan lebih m'gembirakan. mmg, kite xpnah knal, xpnah jumpe, n xpnah tahu asal usul org tu. tapi mreka boleh jadi p'dgr yg t'baik. bkn nk kate siape yg kite ade kt alam realiti ni xbest, cume diorg ade hal masing². bkn 24 jam nk ngadap muke kite. x gitu?

Sebelum t'lupe..
tadi ade bace blog paknil. Ye,Aznil Haji Nawawi ithu lah. Aku bace blog tu dari bawah page. Tbe² tersentap skejap. Ade bdk kecik name Aiman nk jumpe die. Knape? Hurm,last wish. doc kate die da tadhe hrpan dh. jgke hayat pn mgkin tggl kurang dari seminggu je. Ouh tuhan.. Sgt sedey bce part tu. Paknil tu post la blog die 5hb oct mngatekn die dtg jmpe bdk tu. Die soh doakan. ye.. sgt murni. then 7hb. paknil post lagi. this time, lebih sedey. Aiman passed away. Aku t'kedu pule kali ni. Ya Allah.. sekejapnye.. ='(
*Al-Fatihah buat Aiman*
kalo aku lah yg ade kt tmpt parents bdk tu.. Fuhh.. *dugaan.*
jauhkn lah aku dri situasi mcm tu. aku xkuat utk hadapi keadaan cmthu.

B'cerita ttg holiday. Cuti semester bakal m'jelang. 12hb aku abis final exam. Ye, tggl lagi 9 hari lagi. lebih sikit dri seminggu. balik umah nnt pasti la tadhe pe yg nk dibuat. Abah + mak keje. Adik² saje lah yg tggl. *nnt kite plan nk watpe ye adik². saye rndu kamu b'dua lah!* :)

Yg perempuan ithu: Nnt balik kite b'fotografi spt biase ye? + tgk wayang + mrayap + mrapu. *yay!*
Yang lelaki ithu pule: Kite men game ye? Exam da abis kn? + Tgk wayang juge jom! + maw buli anda juge! *yes!*

haiz.. pk² balik. dh besar dh pn adik² aku ni. Ye, aku sndri pn kejap je dh nk masuk umur 21. sorg lagi 18 dan yg paling kecik - serta makin tggi suda 15 tahun. Mak ngan Abah, kejap je kn kami m'besar? dulu kecik² nakal sgt. lari sini, lari sane. Pasthu cri psl + gado² sesame sndri. biase lah kn budak kcik. dh besar ni da kurang dh gado. bkn x gado lgsung cume once in a bluemoon la omputih ckp. hihi. cmne nk gado en, tige² kt tmpat yg b'beza.. Time chuti je la nk spend mase same².. Mase tu la nk dgr mak m'bebel, abah ckp ithu ini. Hihi. [rndu maw dgr ithu suma. tp kalo da balik, smpai da xsanggup nk dgr. Hahaha!]
*hugs mak + abah + ati + apis! Syg sgt kt korang b'empat!!*
Isk.. sebak pule. Huu..

Final kn abis 12hb? 13hb tu aku plan nk turun UUM. Jumpe Bonda!
*rndu rndu rndu!*. tapi maseh blom kompem. 15hb abah nk amik dh. Mak ckp..

"Kitorg amik 15hb kot. Sbb pasthu kite tros head g Thailand."
"Tapi owg x buat borderpass lagi. Cmne tu?"
"Tape, nnt kite buat la.."
"Okey! Syg mak!"

*yay!* Dah lame x g sane. kalo x dulu slalu gk pegi. saje jln². bkn jauh mne pn. hohho.. maw mkn puas². Hahahaa! Thnx abah! Thnx mak! rndu nk jln² dgn anda b'dua! :)

kalo nk tahu en.. abah agak gentar jike bliaw bwk aku g supermarket. Haha! aku prasan keadaan ithu. knape ye bgithu? mse nk byr nnt, tbe² je troli tu jadik penuh. Sape punye keje tu? Tahla.. *hahahaha!* De je benda yg tbe² aku rase perlu nk bli. Aku men amik je. Manusia yg b'gelar abah ithu byr saje tnpe ngeluh. ir ir ir~ *syg abah!*
Ithu dulu. skg ni da idop sndri, bru tahu sshnye idop tnpe parents. duit blanja bulanan sndri kne kawal. kalo x, xmkn la aku.. mase nk bli brg², bru tau btape besarnye nilai wang ringgit ithu. Abah.. i'm sorry.. baru fza tahu.. tp kn,kalo balik chuti jadik cmthu jgk. hahaa.. tp xpe,bkn slalu kn abah? mase chuti je.. Tbe² rndu abah pule.

Mak pule? Bliaw ini best juge!

"Mak,esok jom kite g mrayap! tgk wayang nk? de cite baru!",
"Mak! esok jom g joging kt taman tasik!"
"Mak, jom kite g mkn cendol!"
"Mak, jom kite g.. bla bla bla.."

Jwpan die slalunye b'bunyi cmni:
"JOM! NO PROBLEM.."
*yay lagi!*

Best kn? mak slalu juge busy dgn meeting sini sane. tiap bln msti turun KL - de je seminar ithu ini, talk, meeting n ape sajelah yg b'sekutu dgn ithu. bile anak² balik chuti n die lak de kt tmpt lain, die msti ckp cmni "sorry ye mak tadhe kt umah. anak² balik, mak plak tadhe kt umah. tadhe rezki nk jmpe la tu.."
Ouh sayu.. Tp mak ttp insan t'baik. *syg mak!*

Wah.. Jauhnye lari dari tajuk.
Tape lah,aku type saje ape yg ade dlm fikiran skg ni. Dpt gak luahkn rndu kt dlm ni.. :)

"Life is beautiful.
I have 4 greatest person in this world.
What else do i need?"