Quote of the Day:

"Allah always provide us with better things if we keep on trusting Him. Faith and hard work would help.."
-FzaIbrahim

TIME:



Saturday, November 07, 2009

Cik Fza b'same tips fotografi bliaw! *yay!*



[Location: Taman Tasik Taiping]

*Brep.. Brep..!*

Typing new post!! Hehehe.. Greeting! Time now? 0141. Hihuhihu.. Aku sedang menaip saje dan tiade ape lagey slaen ithu. Buku ade kt sblah. Ouh yea.. Kang bajet nk bace. Hihi. Esok pagi maw g library. Plan nye pkol 9++pagi. Tapi tahla en.. Haha! Ini hari dudok di rumah saje. *senyum*
Knape senyum? Saje.. Mlm smlm aku tdo kt ruang tamu. Ye, bersame yg tige mereka lagey. Part yang pling besh - TIADE NYAMOK! Miahahaha.. Nyenyak tol. Dh la ujan spnjang mlm. Even smpai tgh hari tadi. *Ngee..*

Now rujuk kpd imej d'bwh pule..


Anda tahu ape ini? Jeng jeng! Aku ade folder utk pictures saje. Ini pn x t'msk pix yg de kt desktop and folder² kt everywhere. aku mls nk carik utk tarok suma dlm folder ni. Byk sgt. Tpi so far yg btol² suda ade dlm folder ini saje suda hampir 10,000 keping pictures. Tidak terkejut kn? Aku mmg amatlah suke + gilekan sesi pengambilan gambar. Huuu.. *Oleh ithu,anda tidak perlu t'kejut*. Hihi..

Mari b'cherita ttg gambar pule..
--------------------------------------------
"Weh,cmne ko ley bwat gmbo cantik² ni?"
"Weh,ko edit smart la. Cmne buat?"
"Weh,kamera pe ko gune? DSLR ke? Smart ouh!"
---------------------------------------------
Lol.. Jwpn die tadhe la susah mne pn. Aku pn tatawu la en kalo org len pk utk m'hasilkan skeping pic yg chantek ithu adlah sgt sukar. Tapi bagi aku senang saje. yg paling pnting skali, mahu m'cube + jgn putus asa! Huhu.. Nk bgi tips profesional ithu tidak lah aku tahu. Tp kalo nk share pe yg aku sndri amalkan, kt sini la aku nk conteng. Meh sini nk habaq mai kt hangpa suma! :D

------------------------------------------------------
Tips fotografi aku:

1. Get a camera.
Oih,kalo tiade yg ini, bkn fotografi lah namenye. Huhu..

Mitos:
Lagi b'jenama kamera tu,lagi mahal, lgi nmpk b'kualiti = kompem gambo² suma lawa.

Fakta:
Lol! Slh la. Kamera mmg pnting tp en bgi aku kretiviti ithu lebih pnting. Kamera mahal tp x reti nk amik gmbo pn same je x b'kualiti nnt. Huu.. yg pntingnye kamera ithu terang - jike maw gune henfon juge buleyh. Tp make sure pixel agk beso. Pling koman pn, 2.0 megapixel pn bley. Better juge gune sony ericsson.
*nnt aku claim commision kt SE - tlg promote. haha!*

2. Get a suitable lighting.
Yup! ini adalah yg pling pnting antare suma. Fakta yg lbih menarik, cik matahari ithu la yg punye chye paling chantik + cun skali utk gmbr yg pling b'kualiti serta menarek. Tak cye? G la try amik gmbo dgn ade nye chye matahari. Mase yg pling chantik utk gune p'tolongan cik matahari ni mase matahari bru je kuar. Mse tu oren² lagi kaler die. Then mase ptg dlm pkol 630 cmthu la. mse cik matahari dh mcm nk masuk tdo. Time tu mmg chantik amik gmbo. Siyesly! Kalo mls sgt? Chye dlm bilik air tu pn lawo gk! pastikn yg terang punye la. Kalo yg romentik² style punye, baik gune bntuan cik matahari saje lah! :)

3. Snapping!
Ye,nk amik gmbo org kate "senang je! Snap snap! tros ciap.."
Kalo maw amik gmbo kenangan, boley saje begithu. Tapi kalo maw efek yg lebih chantik, aku prefer amik byk² keping dari plbagai sudut. Setiap kali aku maw amik pix utk hasil potret diri terbaik *cewah!*, 100++ keping pix aku akn amik. Later,pilih 2-3 keping yg t'baik saje. Adoy! Kalo korg tadhe keje cm aku,leh ar amalkn. Hahaha!

4. Editing.
Ini part paling best. Org slalu kate, "ko edit msti ssh en?","gile nice ko edit!"

Fakta:
Sblom aku edit pix² tu, aku akan pastikan pix² tu mmg dh sediakala chantik. Means, yg kite amik tu btol² chantik - bru aku de mood nk edit. Senang je keje aku tu nnt. hihuhihu.. *ske ske ske!*
So keje nk m'edit aku tu pn tadhe la ssh kn diri sndri. *yay!*. Perhaps anda patot cube? :)

5. Final step.
Bile pix suda ciap, "SAVE" sajelah! hahaa! Bkn ssh pn. Hihuhihu. Senang je kn? :)
------------------------------------------------------

Cth² pix yg aku de amik n aku pnah share de je.
Aku tak rajin nk publish pix² kt blog ni. Mungkin nnt la kowt bile de mase ye? =]

Klik jike maw tgk sdikit cth:


Ade lagi. Kalo rajin, view la post yg lain juge.
Ade pix mrate².. aku je yg mls nk m'cari. Hoho..

Bwh ni pn de la sket hasil kerja aku. Njoy eah! :)

Location: Taman Tasik Taiping.

Location: Somewhere~ :p
Location: *Jeng jeng!* Toilet! Hihahiha~

Location: Ruang tamu je pn..

Location: Bus stop.

Location: Kampung shayer! :)

Location: Somewhere.. Ngee..

P/s: Fotografi ithu best amat lah! :)